Bull-museet

I skildringen av Ola Johnsen Styggpåjords fåmælte sorg da Vesleblakken dør, tar forfatteren Jacob Breda Bull (1853-1930) rendølene på kornet: De er sterke personligheter fylt av

Jacob B. Bull

heftige følelser, men upåvirket utad. Bygdas folk framstår hos Bull som underfundige, med sans for vakre toner og gode historier. Selv skrev Bull seg inn i denne tradisjonen slik ingen annen har gjort i bygda han skildrer så fargerikt. I fortellinger som ”Vesleblakken” og ”Ulveslaget”, og i romaner og dikt, har han brakt Rendalens folkeliv, kultur og natur ut til en stor leserskare, og gjort rendølene stolte av bygda si.

Bull ble født i 1853 og bodde i Rendalen med familien sin til faren fikk en ny prestestilling i Tønsberg. Bull var da konfirmant, og siden bodde han ikke i Rendalen, men kom ofte tilbake sommerstid for å jakte, fiske og besøke gamle kjente i dalen han holdt kjær. Det var her han hentet motivene til sine mest kjente fortellinger, enten fra egne barndomsminner eller historier han fikk fortalt; «Vesleblakken», «Ulveslaget», «Glomdalsbruden», «Fløtar-Lars», «Tater-Kristen» og mange flere. Bull var på sin tid en av Norges mestselgende forfattere, en engasjert deltager i landets kulturelite og god venn med Bjørnstjerne Bjørnson. Han var gift to ganger og fikk fem barn med sin andre kone, blant dem Olaf Bull. Mot slutten av sitt liv bodde han i København. Han er hauglagt utenfor Ytre Rendal kirke.

Olav Aasheim og Jacob B. Bull på tur i Rendalen

Den gamle prestegården i Øvre Rendal, der Jacob Breda Bull vokste opp som prestesønn, er nå museum. På Bull-museet spilles det hver sommer teater basert på fortellingene hans.

Gårdens historie
Gården het Vangen før det ble prestegård. Rendalen ble eget kirkesogn i 1741. Før hadde det tilhørt Åmot. Det var Presten C. W. Schultze som begynte å bygge prestegården i 1747. Det ble senere bygd ny prestegård og den gamle prestegården ble solgt til private i 1880. Husene forfalt og de fleste ble revet. Bare hovedbygningen og stabburet sto igjen da kommunen kjøpte eiendommen i 1920.

Våningshuset er bygd på midten av 1700-tallet og er en midtkammersbygning. Bull tegnet skisser over hvordan huset var innredet, og mange av møblene som står der i dag er originale.