Vakre toner og gode historier

Levende historie: Amatørskuespillere framfører Bulls historier.

Har du hørt historien om Vesleblakken, den tapre hesten som ofret livet for at en dødssyk liten gutt skulle få legehjelp i tide? Har du lest «Ulveslaget» med gåsehud på armene og sett for deg kampen mellom bygdehunder og ulv, slik Jacob Breda Bull så den fra soveromsvinduet som guttunge i Rendalens prestegård på 1850-tallet?

Den gamle prestegården i Øvre Rendal, der forfatteren Jacob Breda Bull vokste opp, er nå en del av Rendalen Bygdemuseum. Våningshuset i prestegården huser en rik samling dedikert til Bull og hans historier. I den vakre hagen rundt prestegården ligger hesten Vesleblakken fra Bulls mest kjente bygdefortelling begravet.

Kanskje du har en lidenskap for trekkspillmusikk, og da har du helt sikkert hørt om rendølen Ottar E. Akre, musikktalent, trekkspillentusiast og læremester. Kanskje du også har hørt om familien Moen fra Tolga, som turnerte Norge rundt på 50-tallet med alle barna og underholdte?

Lurer du på hvordan det var å sitte på skolebenken for to-tre generasjoner siden? Eller hvordan folk bodde på en storgård i Rendalen for 150 år siden?

Rendalen Bygdemuseum omfatter også Berger gamle skole. Her er det skolemuseum, bankmuseum og en stor musikksamling knyttet til musikerne Ottar E. Akre, Alfred Moen og Georg Dahlgren.

Museet er arena for mange spennende kulturarrangementer gjennom året. Hver sommer vises et musikkteater basert på Jacob Breda Bulls historier fra Rendalen her på tunet, hvor skikkelsene som inspirerte Bull i hans forfatterskap en gang gikk og levde.

Rendalen Bygdemuseum gir deg mulighet til å kikke inn i historiene som beriker kulturarven i vår vidstrakte kommune. Velkommen til museet!

Bilde fra samlingen etter Ottar E. Akre.

Reklamer